Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Butlletí
Institut Català de la Salut

Gerència Territorial Camp de Tarragona - Terres de l'Ebre

Otorinolaringòlegs de l’Hospital Universitari Joan XXIII extrauen una laringe per la boca

04/04/2016

El Servei d’Otorinolaringologia i Patologia cérvicofacial de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, liderat pel Dr. Enric Figuerola, ha realitzat una intervenció quirúrgica d’otorinolaringologia amb una nova tècnica quirúrgica, mínimament invasiva, per abordar el tractament del càncer de faringe, de laringe i d’altres lesions de la via aerodigestiva superior. En aquesta intervenció els especialistes han extret una laringe per la boca (cirurgia endoscòpica). És la segona vegada que es realitza a Catalunya i la cinquena en tot el món.

Es tracta d’una nova tècnica basada en tecnologia ultrasònica i amb 3D que permet utilitzar orificis naturals de la pacient, evitant la cirurgia oberta. La tècnica és menys agressiva, hi ha menys sagnat i la pacient es recupera abans i millor. A més, no es deixen cicatrius externes i es disminueixen els dies d’hospitalització. Transcorregudes unes setmanes, els metges col·locaran una pròtesi a la pacient per poder tornar a parlar.

Els doctors Joan Carles Flores i Francesc Xavier Avilés, metges especialistes del Servei d’Otorinolaringologia i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), es van plantejar aquesta possibilitat després d’haver estat amb l’impulsor d’aquesta tècnica, a nivell mundial el Dr. Mario Fernández, cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital del Henares de Madrid. De fet, en aquesta primera intervenció s’ha comptat amb la seva assistència. Xavier Avilés apunta que “aquest innovador abordatge, assistit per tecnologia 3D, permet tractar lesions de les vies aerodigestives superiors d’una forma molt menys invasiva i més segura per als pacients”.

Actualment, el Servei d’otorinolaringologia del Joan XXIII forma part del grup que està introduint a Europa aquestes tècniques CEMICC (Cirurgia endoscòpica mínimament invasiva de cap i coll). A més, realitza cirurgies de màxima complexitat i té nombroses publicacions a les millors revistes de l’especialitat. Recentment ha assolit una beca per investigar en el camp de l’Oncologia de cap i coll, esdevenint el centre de referència a Tarragona i un dels capdavanters de Catalunya.  

 Per favor, pren-te un segon i valora aquest article:
Excelent
Molt Bo
Bo
Regular
Dolent


Nom:
Email:
Comentaris:

Institut Català de la Salut

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Institut Català de la Salut
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::