Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Butlletí
Institut Català de la Salut

Gerència Territorial Camp de Tarragona - Terres de l'Ebre

Els ASSIR de l'ICS ofereixen la possibilitat de realitzar consultes per videoconferència

31/07/2014

Aquest servei telemàtic, que coexisteix amb les visites de control i seguiment al centre de salut, permet que les dones puguin parlar per videocoferència amb les llevadores sense necessitat de desplaçar-se al centre de salut.

El procediment per accedir-hi és molt senzill. Quan la usuària vol comunicar-se amb la llevadora, l’avisa a través de videoconferència. Si la llevadora està disponible, contacta en aquell moment per atendre la consulta. Si no és possible establir la connexió, la llevadora envia un missatge per pactar el moment de la videoconferència. Si ho prefereix, la usuària també pot contactar immediatament amb la llevadora que està de guàrdia.

La iniciativa es va posar en marxa l’any 2009 com a prova pilot en diversos ASSIR de tot Catalunya i des del final de 2012 s’ha anat estenent per tot el territori. Els primers que van incorporar les consultes telemàtiques a la seva carta de serveis van ser els ASSIR de Barcelona Ciutat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. L’any 2013 ho van fer els de Vilanova-Garraf, Girona i Lleida. I, actualment, s’està implantant a l’Alt Pirineu, Cornellà, Tarragona, el Barcelonès Nord, el Maresme i les Terres de l’Ebre.

Inicialment, el servei s’adreçava a les dones que acabaven de ser mares, però alguns ASSIR, com els de la ciutat de Barcelona i el Vallès Occidental, l’han acabat ampliant a altres tipus de consultes, per exemple, les que es deriven de l’embaràs o es  refereixen a la contracepció.

L’any 2013, aproximadament la meitat de les consultes realitzades per videoconferència es van referir a qüestions relacionades amb el postpart —que és el que va motivar la posada en marxa del servei—, un 20%, a l’embaràs, i la resta, a consultes sobre mètodes contraceptius. Més del 60% de les usuàries del servei tenien entre 25 i 35 anys, i el 38% havien estat mares per primer cop.

Satisfacció elevada

El projecte neix de l’estudi "Efectivitat d'una intervenció telemàtica en l'atenció al postpart en relació amb l'atenció habitual, respecte a l'opinió, consultes i morbiditat de les dones ateses en els centres ASSIR d’atenció primària de Catalunya", impulsat des de l’ICS i la Universitat de Barcelona, que es va realitzar entre el mes de novembre de 2008 i el mes de desembre de 2009 en diferents centres. Els resultats d’aquest estudi s’han publicat fa poques setmanes a la revista Midwifery*.

Durant la prova pilot, el nivell de satisfacció de les usuàries va ser molt elevat. La mitjana de connexions durant aquesta prova fou de dues sessions per usuària i els dubtes més freqüents que es van plantejar feien referència a la lactància, el comportament dels nounats i les molèsties físiques de la mare després de donar a llum.

En l’estudi van participar 1.401 dones que acabaven de ser mares, que es van dividir en dos grups homogenis. A les dones que formaven part del primer grup se’ls oferia la possibilitat de realitzar consultes mitjançant videoconferència o telèfon, o de manera presencial. A les que formaven part del segon grup, només se’ls donava l’opció de ser visitades al centre d’atenció primària o a domicili. La satisfacció de les mares va ser similar en els dos grups. El nombre de dones que van optar per l’alletament matern també va ser semblant en tots dos casos. L’estudi conclou que la realització de consultes mitjançant videoconferència permet reduir el nombre de visites al centre de salut i permet que les mares puguin resoldre els seus dubtes de manera més ràpida.

La responsable de l’ASSIR a Barcelona, Cristina Martínez, que també és una de les autores de l’estudi, destaca que les consultes telemàtiques “permeten millorar l’accessibilitat, eviten desplaçaments innecessaris, fan possible la participació de la parella i permeten millorar l’organització interna del servei”. 

El projecte de puerperi telemàtic s’emmarca en el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, instrument estratègic del Departament de Salut i principal eina de transformació del model assistencial per als propers anys. Entre d’altres eixos d’intervenció prioritaris, el Pla de Salut fa una aposta per la modernització i l’adaptació de l’assistència a través de les TIC i la posada en marxa de nous models d’atenció sanitària no presencials per millorar la relació entre els ciutadans i professionals de l’àmbit sanitari. El puerperi telemàtic n’és un bon exemple. 

Àmplia carta de serveis

Els 24 ASSIR de l’ICS tenen una àmplia carta de serveis que inclou l'atenció als joves, el consell reproductiu, el control i seguiment de l'embaràs, el diagnòstic prenatal, l'educació maternal, l'atenció al puerperi, la prevenció del càncer de coll uterí i del càncer de mama, l'atenció a les malalties de transmissió sexual i a la patologia ginecològica, l'activitat comunitària a persones adultes, l'educació afectiva i sexual i l'atenció a la violència vers les dones.

Disposen d’un equip multidisciplinari format per llevadores, i professionals de ginecologia, infermeria i psicologia, que estan vinculats a l’atenció primària de salut i a l’atenció especialitzada. Durant l’any 2013, aquests serveis han dut a terme 1.822.008 visites.

*Referència de l’estudi:

Seguranyes G, Costa D, Fuentelsaz-Gallego C, Beneit JV, Carabantes D, Gómez-Moreno C, Palacio Tauste A, Pauli A, Abella M, on behalf the Postpartum Telematics Research Group. Efficacy of a videoconferencing intervention compared with standard postnatal care at primary care health centres in Catalonia. Midwifery, 2014 Jun; 30(6):764-771. DOI: 10.1016/j.midw.2013.08.004.


 

 Per favor, pren-te un segon i valora aquest article:
Excelent
Molt Bo
Bo
Regular
Dolent


Nom:
Email:
Comentaris:

Institut Català de la Salut

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Institut Català de la Salut
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::