Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Butlletí
Institut Català de la Salut

Gerència Territorial Camp de Tarragona - Terres de l'Ebre

L’Hospital Joan XXIII opera vesícules biliars per mitjà de laparoscòpia en 3D i de forma ambulatòria

27/11/2014

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, a través del Servei de Cirurgia General, i amb la col·laboració d’altres serveis com Anestesiologia, Infermeria de quiròfan i Hospitalització a Domicili, ha incorporat la laparoscòpia en tres dimensions (3D) per efectuar l’anomenada colecistectomia, que es tracta d’extreure la vesícula biliar amb pedres, una patologia amb un volum important de pacients afectats. 

La laparoscòpia o cirurgia mínimament invasiva permet efectuar la colecistectomia a través d’unes petites incisions en la pell per introduir una minúscula càmera, amb la qual el cirurgià observa l’òrgan i pot realitzar la intervenció mirant una pantalla de televisió. Amb la tècnica 3D i mitjançant unes ulleres especials, s’incorpora la visió tridimensional, amb l’objectiu d’aportar més precisió al cirurgià, millorar la seguretat del pacient i reduir la durada de la intervenció.

D’altra banda, aquest desenvolupament tècnic de la cirurgia laparoscòpica, juntament amb l’experiència dels cirurgians, i els nous mètodes anestèsics que faciliten la recuperació precoç del pacient, han contribuït al desenvolupament del programa de colecistectomia en règim de cirurgia sense ingrés, en el qual s'efectua la mateixa intervenció sense que calgui l’ingrés del pacient, amb bons resultats i baixes taxes de complicacions. 

Per poder efectuar aquest procediment sense ingrés, és necessari el treball en equip de cirurgians, anestesiòlegs, infermeres, personal de quiròfan i de la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés, així com el recolzament de la Unitat d’Hospitalització a Domicili. Tots ells estan especialment entrenats i coordinats per tal que la recuperació postoperatòria del pacient sigui el menys dolorosa i més àgil possible, de manera que el pacient se'n pugui anar a casa a les poques hores de la intervenció. 

Des de l’abril, l’Hospital Universitari Joan XXIII està efectuant la colecistectomia laparoscòpica de forma ambulatòria en pacients prèviament seleccionats. Els resultats inicials indiquen una reducció del temps d'espera pel procediment i de l’estada mitjana, i un augment de la capacitat resolutiva del centre hospitalari, així com uns bons resultats quant a seguretat del pacient, dolor postoperatori, temps de recuperació postoperatòria i alt grau de satisfacció dels pacients. Aquesta tècnica que l’Hospital Joan XXIII ha posat en marxa per intervenir la colelitiasi és nova a les comarques de Tarragona.

 Per favor, pren-te un segon i valora aquest article:
Excelent
Molt Bo
Bo
Regular
Dolent


Nom:
Email:
Comentaris:

Institut Català de la Salut

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Institut Català de la Salut
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::